Wie zal de penalty horror doorstaan op het EK voetbal 2016?

juni 14, 2016

Strafschoppen zijn eigenlijk een lotterij. Een wrede manier om te beslissen wie de wedstrijd gewonnen heeft. De geschiedenis leert ons dat sommige teams er beter mee om kunnen dan anderen...

Penalty graph 1

We bekeken de strafschoppen records van de verschillende landen die deelnemen aan het EK deze zomer en focusten op de teams die meer dan 3 keer strafschoppen moesten nemen in de voorbije Kampioenschappen en Wereldcups.

Cool Czechs en efficiënte Duitsters

Het stereotiep is dat de Duitsers meedogenloos zijn in hun strafschoppen en hun record is dan ook tekenend. Voor 6 strafschop sessies, hebben ze een succes rate van 83%.

Toch worden ze van de troon gestoten door de Tsjechen. Tsjechië was het laatste team dat de Duitsters kon verslaan tijdens een strafschop-finale in 1976. Met Panenka’s penalty konden ze hun eerste en enige titel tot nu toe te pakken krijgen.

De Tsjechen konden alle 3 van hun strafschoppen series winnen. Een succes rate van 100% dus.

Beschamend Engeland

Engeland’s ongelooflijk slechte benadering van de penalties is een verhaal dat al jaren meegaat in de voetbalwereld. Uit 7 strafschop-finales hebben ze er 1 gewonnen tegen Spanje in 1996. Engelse fans hebben pijnlijke herinneringen aan twee semi-finales tegen Duitsland, tijdens de Cup in 1990 en het EK in 1996. De meest recente mislukking tegen Italië in de kwartfinales 4 jaar geleden.

Italie beleefde zijn eigen strafschop-horror verhaal tijdens de Wereldcup finale in 1994 tegen Brazilië.

En wat met andere landen?

Wanneer we kijken naar landen die minder dan 3 keer strafschoppen moesten overleven, hangt Engeland daar ergens aan het einde te bengelen. Kroatië heeft 2 maal van de 2 maal verloren, Roemenië en Zwitserland misten beiden hun enige kans.

Turkije, België en Oekraine hebben telkens gewonnen de enkele keer dat ze een wedstrijd met strafschoppen moesten beslissen. Benieuwd wie dit toernooi de gevreesde penalties in de ogen moet kijken.

Penalty graph 2

Unibet is not affiliated or connected with sports teams, event organisers or players displayed on its websites.

Inzetten op het EK voetbal 2016