Hoe wedden op het Eurovisie Songfestival 2021? | Eurovision 2021 Guide

De allereerste editie van het Eurovisie Songfestival vond plaats in Zwitserland in 1956. Het was een nederige evenement vergeleken met het huidig evenement. De oorspronkelijke organisatioren konden onmogelijk voorspellen dat de Eurovisie Songfestival transformeerde in zo’n groot event. 

De wedstrijd, die vaak wordt afgekort tot "Eurovisie", is bedoeld om het beste muzieknummer uit de lijst van inzendingen van dat jaar te kiezen. De lijst van inzendingen bestaan uit het uitgekozen muzieknummer per deelnemend land. Het grootste deel van de deelnemende landen komen uit het Europees contintent, maar met Israel en Australie doen er ook landen mee buiten ons contintent. 

Terugblikkend naar de eerste editie in 1956, namen er slechts zeven landen deel, die elk twee liedjes ten gehore brachten. Dat jaar werd gewonnen door gastland Zwitserland.  In de loop van de tijd is het Eurovisie Songfestival uitgebreid en wilden elk jaar steeds meer landen deelnemen. Door de veranderingen in Europa eind jaren '80 en begin jaren '90 werd het aantal deelnemende landen ook uitgebreid. Australië is het nieuwste lid van de Eurovisie-familie en met een land als Australië zou het niet raar zijn mocht het ooit worden uitgebreid tot een wereldwijd evenement. 
Fans van Eurovisie weten dat de show in de loop der jaren veel super-celebrities heeft gekend. Met als meest bekende winnaar ooit de Zweedse ABBA, die in 1974 hun klassieke hit Waterloo zong. De meeste kampioenen zullen de carrière van ABBA niet kunnen evenaren, maar zij, en andere acts, blijven elk jaar de nieuwe deelnemers inspireren.

In deze gids nemen we een kijkje naar de Eurovisie winkansen en hoe ze werken. Het is een competitie die veel interesse van de wedgemeenschap trekt, dus is het belangrijk om even stil te staan bij de Eurovisie opties voor halve finale weddenschappen, samen met de markten die voor de finale zelf van kracht zullen zijn.

Wat kun je verwachten voor het Eurovisie Songfestival 2021

Eurovisie maakt in 2021 een welkome terugkeer op de schema's en vindt plaats op zaterdag 22 mei. Nederland won het evenement in 2019,.toen het evenement voor het laatst werd gehouden. Daarom hebben de Nederlanders de eer om gastheer te zijn van de editie van dit jaar. In 2019 gaven de Eurovisie Songfestival odds aan dat Duncan Laurence uit Nederland de grootste favoriet was en hij heeft het waargemaakt met zijn lied 'Arcade'. Voor dit jaar worden Barbara Pravi (Frankrijk), Destiny (Malta) en Maneskin (Italië) als favoriet gezien. 

Het evenement vindt plaats in het Rotterdam Ahoy Convention Centre en ondanks Covid zullen veel Eurovisielanden deelnemen. Ook het format wijkt niet af van de voorgaande edities en zal in 2021 voor de vaste kijkers waarschijnlijk bekend in de oren klinken, met twee halve-finales die beginnen in de week voor de finale. 

De planning is bekend en de twee halve finales worden vinden dinsdag 18 mei en donderdag 20 mei plaats. Elke halve finale bestaat uit drie afzonderlijke fasen die de deelnemers moeten afleggen. In elke fase moeten de artiesten optreden voor een andere reden. Allereerst zal er een optreden zijn voor de jury, vervolgens voor een familie show wat wordt gezien als generale repetitie voor de artiesten en de laatste fase is de echte live-show. 

Naast de 20 landen die zich kwalificeren voor de halve finale, zijn er al een zestal landen gekwalificeerd voor de finale. Dit is het land dat de voorgaande editie won en het dit jaar ook host (Nederland) en de 5 grootste Europese landen die worden gerefereerd als the Big Five (United Kingdom, Frankrijk, Spanje, Duitsland & Italië). 

De winnaar wordt bepaald door een stemming van de vakjury en het publiek zelf. Elk land deelt in totaal 116 punten uit, waarvan 58 door de vakjury en 58 door het publiek (televote). Zowel de gastjury als het publiek geven 12 punten (douze points) aan hun favoriete act, 10 punten aan de nummer 2 en 8 punten aan de nummer 3. De overige 7 spots krijgen aftellend het aantal punten tussen 7 en 1. 

De uitslag zorgt voor vele spanning en is dankzij de introductie van de afzondering van de televoting voor een spannedere uitslag dan ooit tevoren. Het wedden op de Eurovisie 2021 is daarom ook zeer populair. Wij bij Unibet zullen de Eurovisie 2021 weddenschappen analyseren. Vind hier uit wie worden gezien als de favorieten en welke halve-finalisten er vermoedelijk doorgaan naar de finale. 

Wedden op de Eurovisie

Een van de redenen waarom Eurovisie weddenschappen zoveel interesse wekken ligt in de eenvoud van de markten. Dit is geen evenement dat ruimte biedt voor complexe weddenschappen, dus de weddenschappen voor Eurovisie richten zich voornamelijk op de uiteindelijke winnaar.

Het voorspellen van de winnaar vereist wat onderzoek, maar de Eurovisie Songfestival vereist niet per se veel kennis van het onderwerp. Al is het wel handig om een beetje kennis te hebben voor jouw Eurovisie weddenschappen. Deze Eurovisie weddenschappen zullen in de dagen voor de wedstrijd veel fluctuaties kennen en er zal steeds meer informatie komen om de het makkelijker te maken om de favorieten te kunnen identificeren.  

Maak je geen zorgen, voor het wedden op de Eurovisie hoef je niet naar elk liedje te luisteren, tenzij je dat echt wilt. Er zijn veel nieuws- en opiniestukken en veel klanten kiezen ervoor om alleen naar die nummers te luisteren waar ze op willen inzetten. Wij raden je wel aan, om in ieder geval de favoriete nummers te beluisteren. 

Een andere manier om te voorspellen wie er gaat winnen is door naar de vorige edities te kijken. Wie was de favoriet bij de voorgaande Eurovisie weddenschappen? Won de favoriet meestal of waren er verrassingen, en wanneer is het punt dat je de favoriet het meest serieus kan nemen? Na de rehearsals of nadat de videoclips worden geintroduceerd? Is de kans groot dat een novelty act wint? Zoals de winnaars van Eurovisie 2006 - de Finse Death Metal band Lordi, die zegevierde met hun onvergetelijke nummer Hard Rock Hallelujah - zouden tot die nieuwigheden kunnen behoren.

De meest succesvolle landen kunnen ook een nuttige indicator zijn. In de Eurovisiegeschiedenis van 1956 tot 2019 is Ierland het meest gedecoreerde land met zeven overwinningen, gevolgd door Zweden met zes, terwijl Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Frankrijk elk vijf overwinningen hebben. Alhoewel de laatste landen vooral wonnen in een vroegere fase van de Eurovisie, toen er nog maar een select aantal landen deelnamen.

Stempatronen kunnen ook een rol spelen in het eindresultaat. Er wordt gezegd, soms misschien wat cynisch, dat bepaalde landen graag op hun naaste buren letten wanneer de stemronde begint. Een aantal landen (vooral Balkan-landen) stemmen liever op een buurland dan op een land aan de andere kant van het continent. 

Dit lijkt misschien een zware taak, maar het is niet anders dan het uitvoeren van diepgaand onderzoek niveaus voor de traditionele sportweddenschappen. Degenen die serieus zijn over Eurovisie kansen zal willen dit soort studie uit te voeren.

De focus van de meerderheid van de gokkers is op die algemene winnaar, maar het kan mogelijk zijn om andere weddenschappen te vinden. Unibet biedt een ruimer aanbod voor het wedden op de Eurovisie 2021 dan alleen de hooggeplaatste finish. Hier kan je wedden op de winnaar, top 3/5/10/15 posities. Maar ook wedden welk land hoger zal eindigen dan een ander land of hoogst eindigde Balkan/Scandinavisch/Baltisch/pre-qualified land. 

Eurovisie 2021 odds

Eurovisie 2021 weddenschappen zijn beschikbaar op onze sportweddenschappen pagina onder TV & Novelty sectie en de odds zullen blijven fluctueren voorafgaand aan de finale. Momenteel staat Italië hoog in de belangstelling na de rehearsals van de rock-groep Maneskin met hun liedje getiteld Zitti e Buoni. Sinds de bekendmaking van het liedje is Malta, vertegenwoordigd door Destiny, ook een van de favorieten voor een plaats in de top 3, terwijl Frankrijk de huidige top drie aanvult. IJsland, Zwitserland, Cyprus, Bulgarije en Litouwen behoren ook tot de landen die in een vroeg stadium belangstelling wekken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de vroege post Eurovisie odds ook de landen omvatten die nog moeten presteren in de halve finales. Het kan zijn dat ze het niet halen, maar zodra ze gekwalificeerd zijn, zullen hun Eurovisie 2021 odds verlaagd worden, wat het interessanter maakt voor de individuele gokker om voor de halve finales de winnaar te voorspellen. 

Zodra de halve finales aan de gang zijn, zullen de Eurovisie weddenschappen onderdeel worden van onze live weddenschappen. De cijfers zullen onvermijdelijk veranderen en in de meeste gevallen zullen de odds fluctueren na de rehearsals, halve finales en zelfs na interviews. 

De landen die tijdens de halve finales worden uitgeschakeld, zullen uiteraard van de markt worden gehaald en alle inzetten die op hen zijn geplaatst, zullen komen te vervallen.

Het huidige vorm van de Eurovisie 2021 zal in de komende jaren wellicht veranderen. Met de recente toevoeging van Australië, sluiten we niet uit dat er in de toekomst meer niet-Europese landen worden toegevoegd. Voorlopig houdt Eurovisie 2021 zich echter aan de planning die het zo'n populair onderdeel van het tv-kijken op het continent heeft gemaakt, en er zal zeker een levendige reeks van Eurovisie weddenschappen dit ondersteunen.