Amerikaanse Presidentsverkiezingen Odds - Een eenvoudige Handleiding

De komende weken zal veel aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten, want hier zullen de volgende presidentsverkiezingen plaatsvinden. Lees hier alles wat u moet weten over de belangrijke data, wie de grote kanshebbers zijn en hoe het allemaal werkt.

Wanneer zijn de Amerikaanse Presidentsverkiezingen?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen dinsdag 3 november 2020 plaatsvinden. Voor de verkiezingsdag zijn er presidentiële debatten gepland op 29 september, 15 oktober en 22 oktober. Daarnaast is er ook een debat voor de vicepresidenten, het vicepresidentieel debat zal plaatsvinden op 7 oktober.

*Het kan gebeuren dat de debatten uitgesteld of afgelast worden aangezien Donald Trump positief is getest voor het coronavirus.

Wie zijn er verkiesbaar?

Republikeinen:

De, op dit moment, zittende Republikeinse president is Donald J. Trump stelt zich opnieuw verkiesbaar samen met vicepresident Mike Pence. In 2016, was Trump medeverantwoordelijk voor één van de meest controversiële verkiezingscampagnes in de recente geschiedenis van de VS. Tijdens deze campagne veranderde Donald J. Trump van een reality-tv-ster en zakenman naar een onvoorwaardelijk presidentskandidaat die met een pro-Amerikaans beleid een bepaald groep kiezers probeerde te bereiken.

In het begin veroorzaakte Trump veel onrust door zijn poging om immigranten uit moslimlanden te weren. Dat terzijde, kreeg Trump veel respect voor zijn belastingplan dat, volgens veel commentatoren, de Amerikaanse economie een broodnodige boost gaf. Zijn welbekend “America First”- beleid viel op geo-politek vlak niet bij ieder land goed. Met name China voelde het meest van zijn beleid, omdat, volgens Trump, China te veel aan het profiteren was van een onevenwichtig wereldhandelssysteem. Daarnaast wordt de terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs en de nucleaire deal met Iran ook gezien als één van de grotere controversiële stappen. Om deze redenen, was het voor veel Amerikanen niet zeker of Trump wel de gehele periode van vier jaar zal uitzitten, vooral toen hij werd geconfronteerd met een mogelijke afzetting in verband met beschuldigingen vanuit kamp Joe Biden. Deze beschuldigingen waren omwille van een mogelijke aanvraag voor de aanvraag bij Oekraïne om de zakelijke transacties van Joe Biden te onderzoeken. Een mogelijke afzetting heeft Trump echter overleefd, en lijkt hij sterker te zijn teruggekeerd. Voor deze reden, staan de odds op dat Trump zijn huidig termijn (die woensdag 20 januari 2021 eindigt) afmaakt slechts op 1.05, waar begin 2018 deze odds maar liefst op 2.05 stonden.

Mike Pence blijft tot nu toe vooral op de achtergrond van zijn baas. In het begin werd Pence enorm bekritiseerd in zijn leidende rol van de “White House Coronavirus Task Force”, waarin de Pence en de  regering-Trump wordt afgerekend op hun trage snelheid van handelen en de ergste infectie- en sterftecijfers ter wereld.

Democraten:

De kandidaat voor de Democratische Partij is Joe Biden en heeft de Californische senator Kamala Harris als zijn vicepresident. Biden was zelf tussen 2009 en 2017 de VP van toenmalig president Barrack Obama en heeft hierdoor uitstekend imago sinds zijn tijd als vicepresident van Barrack Obama. Als VP voor Obama, stond Biden bekend om zijn reeks begrotingsonderhandelingen en economische onderhandelingen op Capitol Hill.

Joe Biden heeft zichzelf al twee maal voor de presidentsverkiezingen kandidaat gesteld, in 1998 en in 2008 en liet voor de presidentsverkiezingen in 2016 weten dat hij het presidentsschap niet zag zitten. Zijn beslissing om deze verkiezingen mee te doen wordt door gezien als een van de meest gewilde nominaties sinds jaren.

De Democratische voorverkiezing bestond dit jaar uit tientallen potentiële Democratische kandidaten, naast Biden was Kamala Harris oorspronkelijk ook een uitdager van Biden voor het presidentschap. Kamala Harris is de eerste zwarte vrouwelijke vicepresidentskandidaat ooit.

Hoe werken de Amerkiaanse Presidentsverkiezingen?

Bijna 139 miljoen mensen stemden tijdens de 2016 presidentsverkiezingen, dit staat gelijk aan een opkomst van 55,5%. Alle 50 staten van Amerika krijgen een bepaald aantal stemmen toegewezen, deze stemmen vormen samen het welbekende American Electoral College.

Hoe werkt het American Electoral College-systeem precies?

Zoals reeds is verteld, krijgt iedere staat een bepaald aantal stemmen toegewezen en is het mogelijk om met een minderheid aan stemmen nog steeds te winnen. In totaal zijn er maar liefst 538 verkiezingsstemmen, en het aantal stemmen dat elke dat elke staat ontvangt is evenredig met zijn omvang, dus hoe groter de bevolking van de staat, hoe meer “stemmen” het krijgt. De kandidaat die de steun krijg van minstens 270 EC-stemmen wint de verkiezing.

Voor deze reden zijn de Democraten enorm favoriet om de meeste stemmen te krijgen met een odd gelijk aan 1,16, maar slechts een odd van 1,60 om de verkiezingen te winnen. Zo had Hillary Clinton in 2016 ook de meeste stemmen, maar won het niet de verkiezingen vanwege het aantal electorale stemmen. Trump heeft een odd van 4,50 om de meeste stemmen te krijgen, deze hoge odds zijn vermoedelijk de reden waarom 49 procent van de gebruikers van Unibet hierop hebben ingezet.

Wanneer zijn de Amerikaanse Presidentiële Tv-debatten?

Ondanks dat de campagne al is begonnen, zijn de meeste ogen nu nog gericht op de presidentiële Tv-debatten. Deze debatten worden georganiseerd door de Commissie voor presidentiële debatten. Wellicht kent u de debatten van 2016 nog, waarin te zien was hoe Donald Trump en Hillary Clinton het tegen elkaar opnamen. Deze debatten kenden een toenmalig kijkersrecord met maar liefst 84 miljoen kijkers.

Dit jaar vinden de debatten plaats op deze data:

  • • 29 september (Case Western Reserve University)
  • • 15 oktober (Adrienne Arsht Center for the Performing Arts)
  • • 22 oktober (Belmont University)

Naast deze debatten wordt er ook een vicepresidentieel debat gehouden, deze vindt plaats op 7 oktober aand e Universiteit van Utah.

* Het kan blijken dat de debatten worden uitgesteld of afgelast omdat Donald Trump positief is getest op het coronavirus.

Wie is favoriet volgens de peilingen?

Aan het begin van Trump’s presidentschap werd Trump beschouwd als de minst populaire president sinds de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat Trump wat meer wordt geliefd door het volk, liggen de acceptaties van het volk nog steeds onder die van de meest moderne presidenten, alleen George HW Bush en Jimmy Carter (die allebei verloren) waren minder populair.

Terwijl de bevolking stemt op een president, wordt er ook gestemd op de leden van the House of Representatives en de Senaat. In de strijd om een meerderheid in the House of Representatives hebben de Republikeinen nog een lange weg te gaan als ze de Democraten willen inhalen. Dit heeft te maken aangezien de laatste nationale verkiezingen (tussentijdse verkiezingen) met een grote Democratische meerderheid werd beëindigd.

Terwijl de Republikeinen momenteel controle hebben over de Senaat, omdat de Democraten hier 2 jaar geleden terrein verloren.

Nationale peilingen hebben Joe Biden consistent boven Donald Trump geplaatst, echter, was dit ongeveer hetzelfde scenario als bij de laatste verkiezingen, waar Hillary Clinton de grote favoriet was.

Op wie wedden onze spelers?

Biden is momenteel favoriet om de verkiezingen te winnen tegen een quotering van 1,62, echter, onze spelers zetten vooral hun geld op Trump. De laatste 6 maanden, zagen wij dat maar liefst 66 procent van de klanten hun geld op Trump plaatsen om de winnende kandidaat te worden. Wel zien wij dat spelers die op Biden inzetten zekerder zijn van hun zaak en gemiddeld meer geld inzetten. Zo wordt 40 procent van alle ingezette geld ingezet op Biden, wat meer is dan de 34 procent van het aantal spelers dat daadwerkelijk op Biden inzet. Kijkend naar het aantal weddenschappen dan is dit equivalent verdeeld. (Voor meer informatie bekijk de kansen in onze sectie Politieke weddenschappen.)

Winnend Kandidaat (wereldwijd) % van TO % van Bets % van Spelers
Donald Trump 60% 50% 66%
Joe Biden 40% 50% 34%

Wat vinden de Amerikaanse kiezers het belangrijkst?

Volgens een peiling van Pew Research begin augustus, is de economie nog steeds het belangrijkste onderwerp voor kiezers, net als twee jaar geleden.

Naast dit resultaat, merkte Pew Research dat er een grote divergentie heerst tussen de kiezers wat betreft hun stemintenties. Trump-supporters waren het meest geïnteresseerd in de economie, terwijl de Biden-supporters gezondheidszorg en Coronavirus als het meest relevant onderwerp kozen. Ook de interesse in raciale en etnische ongelijkheid kende een uiteenlopende mening, 76% van de Biden-supporters vond het ‘erg belangrijk’ bij het bepalen van hun stemintenties, wat veel is in vergelijking met de 24% van de Trump-supporters. Ook klimaatverandering bleek belangrijker voor de aanhangers van Biden dan voor de Trump-supporters. Wapen controle, wat een groot issue was onder Obama, wordt door beiden groepen niet per se als belangrijk gezien.

Twee Termijn President

Alhoewel Trump na twee jaar minder populair was dan Obama en Bill clinton, is het niet zo dat hij enorm ver achterliep. Op een gegeven moment tijdens zijn presidentschap was Bill Clinton zelfs minder populair dan Trump nu is en werd hij nog steeds herkozen. Ook Obama had te maken met een gestaag dalen van populariteit in zijn eerste drie jaar bij het Witte Huis, en stegen op het eind. Uiteindelijk werd hij herkozen met een ruime meerderheid.

Wanneer weten wij wie heeft gewonnen?

De verkiezingen vinden Dinsdag 3 November plaats, maar sluiten de uiteindelijke polls pas een dag later. Echter, dit jaar is het wellicht totaal anders. Recentelijk heeft Trump zijn bezorgdheid geuit over mogelijk stemfraude per post, zijn bezorgdheid kan resulteren in een vermindering van opkomst omdat het vertrouwen van de kiezer daalt. De verwachting is dat stembiljetten deze keer belangrijker dan ooit zullen zijn, omdat veel mensen de stembureaus wellicht niet zullen bezoeken vanwege de pdandemie. Als alles volgens plan loopt, dan zal de winnaar voor woensdag 6 januari 2021 worden goedgekeurd en ongeveer twee weken later in het Witte Huis ingewijd.

Bekijk al onze odds voor de Amerikaanse Presidentsverkiezingen